Regenwatersystemen: Slim en duurzaam regenwater opvangen

De voordelen van het opvangen van regenwater

In Vlaanderen regent het vaak, dus het zou zonde zijn om daar geen gebruik van te maken. Een regenwaterput installeren is niet alleen duurzaam, maar het kan ook geld besparen op uw waterfactuur. Verder is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouw sinds januari 2014. Hieronder leest u meer over de voordelen van het opvangen van regenwater.

Regenwatersystemen: Slim en duurzaam regenwater opvangen

Waarom regenwatersystemen?

Regenwater is een waardevolle en duurzame bron die u kunt benutten. Het helpt niet alleen bij het besparen van drinkwater, maar draagt ook bij aan een beter waterbeheer en vermindert het risico op overstromingen in België.

Gebruik regenwater voor niet-drinkbare toepassingen zoals het besproeien van de tuin, het doorspoelen van het toilet, poetsen, de wasmachine, de auto wassen en meer. Hierdoor bespaart u niet alleen geld, maar draagt u ook bij aan een duurzamer milieu.

De regenton

Met een regenton kun je eenvoudig regenwater opvangen tijdens regenachtige dagen en dit bewaren voor gebruik tijdens drogere periodes. Door de regenpijp aan te sluiten op de regenton in plaats van op de riolering, kunt u niet alleen water besparen, maar ook de riolering ontlasten. Het regenwater wordt middels het regenwatersysteem opgevangen, gefilterd en vervolgens teruggepompt naar de verbruikspunten binnen het perceel. Het opgevangen regenwater bevat geen kalk en is daardoor zelfs beter geschikt voor de tuin of voor uw was dan drinkwater.

Regenwaterrecuperatie: duurzaam en slim

In plaats van regenwater rechtstreeks naar de riolering te laten stromen, doen we steeds meer aan regenwaterrecuperatie, waarbij regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een apart circuit voor huishoudelijk gebruik. Overweeg de installatie van een regenwaterput, of bekijk de premies en voorwaarden die door veel Vlaamse gemeenten worden aangeboden voor regenwaterputten.

Regenwatersystemen: Slim en duurzaam regenwater opvangen

Hoe werkt regenwaterrecuperatie?

Over het algemeen wordt het water opgevangen op het dak van uw woning. Bij een schuin aflopend dak is het gerecupereerde doorgaans schoner dan bij een plat dak, waarop stof, bladeren en vuil blijven liggen. Sommige dakafwerkingen kunnen de kwaliteit van het regenwater beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om uw dakgootsysteem en dakbedekking in goede staat te houden.

Een voorfilter tussen de toezichtput, waar het water van de dakvlakken samenkomt, en de regenwatertank houdt de grootste verontreinigingen (zoals dode bladeren en takjes) tegen. Dit zorgt ervoor dat het water in de opslagtank minder snel vervuild raakt.

Een pomp om het water naar uw huis te vervoeren

Om regenwater in huis te kunnen gebruiken, is de installatie van een hydrofoorpomp noodzakelijk. Deze pomp pompt water uit de tank of put en slaat een paar liter onder druk op in een klein reservoir. Wanneer u een kraan opent, komt het water meteen onder druk uit de kraan en start de pomp automatisch op om het reservoir weer bij te vullen en de druk constant te houden.

Regenwatersystemen: Slim en duurzaam regenwater opvangen

Houd het regenwater schoon met filters

Tussen de regenwaterpomp en de leidingen komt een filtersysteem. Dit systeem bestaat doorgaans uit een sedimentfilter van 50 of 25 micron en een filter met een doorlaatbaarheid van 10 micron die de fijne deeltjes tegenhoudt. U kunt dit aanvullen met een actief-koolfilter om geuren te absorberen en verkleuring van het water te voorkomen. Dit is aan te raden wanneer u regenwater gebruikt voor toiletspoeling of de wasmachine.

Infiltratie voor overloop

Bij hevige regen of onweer zal niet al het water kunnen worden opgeslagen. In dat geval loopt het overtollige water via de overloop van de regenput rechtstreeks weg naar de openbare riolering of naar een infiltratiesysteem in de tuin. De voorkeur gaat uit naar deze tweede optie, omdat regenwater dan niet massaal in de openbare riolering terechtkomt, maar geleidelijk in de bodem kan infiltreren.

Aangescherpte regelgeving

Sinds oktober 2023 is de regelgeving aangescherpt. Particulieren die nieuw gaan bouwen of een grote verbouwing gaan doen en een dakoppervlak van meer dan 80m2 hebben, moeten een grotere regenwaterput installeren. Hoe het precies zit lees je hier.

Deel dit bericht